Το υπόδειγμα του εξωδίκου που ακολουθεί έχει την μορφή ενός κοινού εξωδίκου, το οποίο θα το χωρίσουμε σε τέσσερις ενότητες με τις αντίστοιχες επεξηγήσεις προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατανοητό.
1η ενότητα. Το εξώδικο κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε κάθε αρμόδιο Δικαστήριο και κάθε άλλη αρχή και η αναφορά αυτή βρίσκεται πάντα στην αρχή του εξωδίκου με την ακόλουθη μορφή:
2η ενότητα. Στη συνέχεια του εξωδίκου ακολουθούν τα στοιχεία του αποστολέα του εξωδίκου και του παραλήπτη του εξωδίκου. Τα απαραίτητα στοιχεία είναι το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο και η διεύθυνση κατοικίας τόσο του αποστολέα όσο και του παραλήπτη. Η διεύθυνση του παραλήπτη που θα αναγράφεται στο εξώδικο είναι και αυτή στην οποία θα μεταβεί ο δικαστικός επιμελητής για να επιδώσει το εξώδικο. Η αναγραφή των στοιχείων αστυνομικής ταυτότητας και του αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) δεν είναι υποχρεωτική, αλλά η προσθήκη και αυτών των στοιχείων αποδεικνύεται πολλές φορές ιδιαίτερα χρήσιμη. Η ενότητα αυτή του εξωδίκου έχει την ακόλουθη μορφή:
3η ενότητα. Στο σημείο αυτό μετά την αναγραφή των στοιχείων του αποστολέα του εξωδίκου και του παραλήπτη του εξωδίκου ξεκινάει το κυρίως μέρος του εξωδίκου στο οποίο αναγράφουμε το ιστορικό της υπόθεσης και αναφέρουμε τα αιτήματά μας. Καλό είναι να γίνεται μια σύντομη αναφορά των γεγονότων τα οποία δημιούργησαν την εν λόγω διαφορά και η αναφορά αυτή να γίνεται με χρονολογική ακολουθία (πχ. πρόσληψη σε εργασία→ περίοδος εργασίας και αντικείμενο εργασίας→ απόλυση ή οικειοθελής αποχώρηση→ αναφορά σε οφειλόμενα ποσά κλπ). Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην έκταση του εξωδίκου. Συνεπώς μπορούμε να γράψουμε το περιεχόμενο του εξωδίκου όσο επιγραμματικά ή όσο αναλυτικά επιθυμούμε. Η παρούσα ενότητα έχει την ακόλουθη ενδεικτική μορφή:
4η ενότητα. Στο τελευταίο σημείο που ουσιαστικά κλείνει και το κυρίως σώμα του εξωδίκου, επικαλούμαστε όλα όσα έχουμε ήδη εκθέσει παραπάνω στο εξώδικο (για όλους τους παραπάνω λόγους) και αναγράφουμε ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας δηλώνοντας κατά τον τρόπο αυτό ότι μπορεί αν το κρίνουμε αναγκαίο μελλοντικά, να κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων που μας παρέχει ο νόμος. Έπειτα θέτουμε το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θέλουμε να πραγματοποιηθούν τα αιτήματά μας (μπορεί να είναι συγκεκριμένες ημέρες τις οποίες ορίζει ο νόμος, προθεσμία που προκύπτει από οποιαδήποτε αιτία ή ακόμα και να ζητάμε να πραγματοποιηθεί το αίτημά μας από την επίδοση του εξωδίκου και στο εξής) και επαναλαμβάνουμε τα κύρια αιτήματα του εξωδίκου μας τα οποία θέλουμε να πραγματοποιηθούν από τον παραλήπτη του εξωδίκου. Συνεπώς η παρούσα ενότητα του εξωδίκου έχει την ακόλουθη μορφή:
Αφού λοιπόν έχουν προηγηθεί όλα τα στάδια που αναλύθηκαν παραπάνω, στο τέλος του εξωδίκου συμπληρώνεται η πόλη στην οποία συντάχθηκε το εξώδικο, η ημερομηνίας σύνταξης του εξωδίκου και τίθενται οι υπογραφές στο κατάλληλο σημείο. Ενδεικτικά η μορφή του εξωδίκου στο σημείο αυτό έχει ως εξής:
Αφού λοιπόν έχουν συμπληρωθεί όλα τα ανωτέρω απαιτούμενα που είναι τα τυπικώς απαραίτητα για την πληρότητα του εξωδίκου, ακολουθεί η παραγγελία προς τον δικαστικό επιμελητή για να επιδώσει το εξώδικο στον παραλήπτη του εξωδίκου.
Με το eksodiko.gr η αποστολή ενός εξωδίκου είναι μια εύκολη υπόθεση.